Clima

Caracteristicile climatice

     Din punct de vedere climatic, judeţul Hunedoara se încadrează în clima de ansamblu a României, adică beneficiază de o climă temperat-continentală în general, climă care prezintă însă numeroase particularităţi. Climatul zonei este caracteristic dealurilor înalte şi muntilor josi, predomina influentele oceanice, cu precipitatii ridicate (800 – 1000 – 1200 mm) şi vanturile de vest. Temperatura medie scade sensibil ca altitudine (8°C pe margini, 5°C pe inaltimi).
Media anuala a temperaturii variaza intre 2°C şi 8°C in zona muntoasa şi intre 9°C şi 11°C in regiunile depresionare periferice din est, vest şi nord. Valoarea termica anuala fiind de 10°C – 20°C in partea centrala şi de 22°C – 23°C in partile marginale. Precipitații mai abundente se intalnesc in zona centrala inalta a masivului Poiana Rusca, unde se regasesc şi localitatile padureneşti Vadu Dobrii, Poiana Rachitelii, Bătrâna, Alun, urmand sa scada odata cu coborarea în altitudine a reliefului. Vanturile caracteristice comunei Topliţa sunt nord-vestice cu o frecventa de 18% şi sud-estice cu o frecventa de 11%, viteza medie a acestora fiind de 4-5 m/s.
Analizand datele prezentate in tabelul anterior referitoare la temperatura observam o variatie a acesteia intre -1°C / – -6°C in lunile de iarna şi 14°C- 21°C in lunile de vara in functie de zona. Perioadele de inghet pentru zona centrala sunt cuprinse in perioada 1 octombrie -1 mai, zona marginala 1 octombrie – 21 aprilie, iar zona periferica 11octombrie – 11 aprilie.

tabel_clima

Pe toata perioada anului precipitaţiile inregistreaza valori mai mari în partea centrală a masivului, şi scad treptat spre zonele marginale şi periferice. Limitele între care se plasează valorile medii pentru sezonul cald şi sezonul rece sunt redate anterior.