Vegetatia si fauna

Vegetația Munților Poiana Ruscă este reprezentată în cea mai mare parte prin paduri, care in zona de platou din partea de est şi nord-est a masivului lasăloc unor suprafețe intinse de pasuni şi pajisti. Maracinii ocupa fasii intinse la liziera padurilor şi la marginea terenului agricol.
Vegetatia este determinata de variația condițiilor de climă, de altitudine şi de constitutia solului. Pe culmea centrala, la altitudini in jur de 1300 m, se intalnesc zone inguste de pajisti alpine presarate cu tufisuri de ienuperi. In jur,  coborând până la 200-900 m, se dezvolta paduri de amestec de fag (fagus silnoteca), brad (abies alba) şi molid (picea abies).
Pe platoul Muntilor Poiana Rusca se dezvolta pajisti montane cu paius rosu, tepusca şi iarba vantului, care odata cu scaderea treptata a inaltimii trec spre est in pajisti colinare. In zona colinara periferica a masivului se extind, local, cu precadere in bazinul Bistra, livezi cu ciresi, pruni, uneori şi nuci. Dintre fructele padurii amintim fragii, inalti cu precadere la marginea padurii şi in luminisuri, zmeura care se raspandeste in zonele de taieturi a padurilor, mura la marginea taieturilor, in văi şi tufisuri pe zona de platou la marginea taieturilor, coacazele, merișoarele şi afinele care coboara in unele regiuni pana aproape de zona periferica a masivului.
Covorul floral este bogat mai ales in pajisti montane, colinare şi in luncile vailor Muntii Poiana Rusca adapostesc o fauna bogata distribuita in functie de zonele de vegetatie şi de altitudine. Padurile de fag, brad şi molid sunt populate de ursul brun care s-a inmultit in ultima vreme, de cerbul carpatin, caprioara, mistret, mai rar râsul , foarte raspandit este lupul şi vulpea care coboara pana in zonele marginale ale masivului, iepurele in zona de platou şi in luncile raurilor periferice şi veverita care adesea poate fi intalnita pe potecile turistice din padure. Reptilele sunt reprezentate prin soparle de munte, salamandre şi serpi. In apele curgatoare se remarca prezenta pastravului, cleanul in zona Topliţa–Hasdau.
În afară de vegetaţia alpină şi subalpină pe culmile înalte ale munţilor există o bogată vegetaţie forestieră, păduri de conifere, fag, păduri amestecate de fag şi gorun de cer, precum şi zăvoaie, în pâlcuri întrerupte cu sălcii, răchite, arin, plop etc.

Fauna cuprinde principalele specii existente pe teritoriul României: mistreţul, vulpea, lupul, iepurele şi toată gama
speciilor cântătoare. În lacuri şi râuri abundă numeroase specii de peşti (scobari, păstrăvi, cleni, mrene, ştiuci,  somoni şi alte specii).
Dintre animalele domestice cele mai raspandite sunt: bovinele, ovinele, porcinele și pasarile. Pe teritoriul comunei
se regaseste o rezervatie naturala „Cheile Cernei” din comuna Topliţa, care se afla inclusa in reteaua nationala de arii naturale protejate, este o rezervatie de tip mixt pentru protectia unor specii de flora şi fauna salbatica rare sau vulnerabile al caror habitat este foarte bine conservat in acest areal.
Cheile Cernei (repezinta 3% din suprafata comunei Topliţa) sunt incluse pe Lista propunerilor de situri de interes comunitar (Ordin MMDD nr. 776/2007), pentru reteaua ecologica europeana Natura 2000, obiectul protectiei il constituie habitatul de paduri tip Asperulo-Fagetum avand codul 9130 (OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei salbatice).
satul GOLES