? Clima- Comuna Toplita, jud. Hunedoara
Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Clima

TopCaracteristicile climatice

     Din punct de vedere climatic, judeţul Hunedoara se încadrează în clima de ansamblu a României, adică beneficiază de o climă temperat-continentală în general, climă care prezintă însă numeroase particularităţi. Climatul zonei este caracteristic dealurilor înalte şi muntilor josi, predomina influentele oceanice, cu precipitatii ridicate (800 – 1000 – 1200 mm) şi vanturile de vest. Temperatura medie scade sensibil ca altitudine (8°C pe margini, 5°C pe inaltimi).
Media anuala a temperaturii variaza intre 2°C şi 8°C in zona muntoasa şi intre 9°C şi 11°C in regiunile depresionare periferice din est, vest şi nord. Valoarea termica anuala fiind de 10°C – 20°C in partea centrala şi de 22°C – 23°C in partile marginale. Precipitații mai abundente se intalnesc in zona centrala inalta a masivului Poiana Rusca, unde se regasesc şi localitatile padureneşti Vadu Dobrii, Poiana Rachitelii, Bătrâna, Alun, urmand sa scada odata cu coborarea în altitudine a reliefului. Vanturile caracteristice comunei Topliţa sunt nord-vestice cu o frecventa de 18% şi sud-estice cu o frecventa de 11%, viteza medie a acestora fiind de 4-5 m/s.
Analizand datele prezentate in tabelul anterior referitoare la temperatura observam o variatie a acesteia intre -1°C / – -6°C in lunile de iarna şi 14°C- 21°C in lunile de vara in functie de zona. Perioadele de inghet pentru zona centrala sunt cuprinse in perioada 1 octombrie -1 mai, zona marginala 1 octombrie – 21 aprilie, iar zona periferica 11octombrie – 11 aprilie.

tabel_clima

Pe toata perioada anului precipitaţiile inregistreaza valori mai mari în partea centrală a masivului, şi scad treptat spre zonele marginale şi periferice. Limitele între care se plasează valorile medii pentru sezonul cald şi sezonul rece sunt redate anterior.